ساختمان ضد زلزله امروزه با فناوری و نوآوریهای جدید با روشهای مختلفی در صنعت ساخت و ساز اجرا میشوند.
طبق تعریف ویکی پدیا، زمینلرزه، زلزله لرزش و جنبش زمین است که به علّت آزاد شدن انرژی تخلیه شده از سنگها در گسلهای پوسته زمین در مدّتی کوتاه روی میدهد.
امروزه مقاوم سازی سازه ها برای مهندسین عمران در برابر زلزله یا زمین لرزه به یک چالش جدی تبدیل شده است.
تعریق ساختمان ضد زلزله
یک سازه یا ساختمان مقاوم در برابر زلزله باید بتواند در برابر لرزش ناگهانی زمین مقاومت کند تا آسیب های ساختاری، مرگ و جراحات انسانها را به حداقل برساند.
به طور کلی بتن مسلح استفاده شده در در ساختمان ها دارای مقاومت کافی در برابر زلزله است، اما علت خرابی ها در هنگام زلزله معمولاً به دلیل مناسب نبودن مخلوط بتن مورد استفاده که برای رسیدن به مقاومت فشاری ساخته شده، به خوبی درست نشده است.
فاوری و نوآوری جدید در مهندسی زلزله
امروزه همه می دانیم که ژاپن در منطقه ای مستعد با زلزله های شدید و مکرر می باشد.
در این کشور محققان و شهروندان به طور مداوم در حال یافتن راه حلهای جدیدی برای ساخت یک ساختمان ضد زلزله هستند.
مهندسان زلزله ژاپن با همکاری یک شرکت نساجی نوآوری جدیدی را در مقاوم سازی ساختمان در برابر زمین لرزه به وجود آوردند که با ایجاد یک پرده از کابلهای بسته شده در اطراف ساختمان و زمین می تواند ساختمان را در برابر زلزله مقاوم یا به عبارتی ضد زلزله کنند.
شرکت کوماتسو نخ های ساخته شده از کامپوزیت فیبر کربن گرمانرم را مخصوص این پروژه ایجاد کرده است.
این رشته نخها به هم بافته می شوند تا حکم یک میله انعطاف پذیر قوی را اجرا کنند که 90٪ سبک تر از میله های تقویت کننده رایج در ساختمانها است و از همان مقاومت برخوردار است.
روش ساخت ساختمان ضد زلزله یا مقاوم سازی ساختمان در برابر زمین لرزه
برای ساختن ساختمان ضد زلزله ، این میله های کامپوزیت سقف را به زمین بسته و محکم کرده و در اطراف ساختمان نصب می کنند.
در ادامه نیز برای تقویت دیواره های داخلی میله هایی در داخل ساختمان تعبیه شده است.
تصویر زیر اولین پروژه ای است که مهندسان تعداد 1031 رشته از این نخها را به سقف این ساختمان متصل کرده و آنها را به زمین اطراف پروژه بسته اند
معمولا در هنگام زمین لرزه، ساختمانها از یک طرف به طرف دیگر حرکت می کنند که منجر به لرزش ساختمان می شود و باعث ریزش ساختمان می شود.
این رشته های ساخته شده از منسوجات کامپوزیت به کشش ها کمک می کند و ساختار را در جهت مخالف عقب می کشد تا از لرزش ساختار جلوگیری کند.
نحوه عملکرد این فناوری
فرض کنید در هنگام زلزله اگر ساختمان به سمت چپ رانده شود، نخ ها یا میله های سمت راست آن را به عقب می کشد در نتیجه این ساختمان را در موقعیت خود ثابت نگه می دارد و آسیب ساختاری و مرگ انسان را به حداقل می رساند در نتیجه ساختمان در برابر زلزله ایمن شده و مقاوم سازی ساختمان در برابر زمین لرزه بالا رفته است.
در شکل بالا، ساختمان بر اثر زمین لرزه تلاش می کند تا در یک جهت حرکت کند و در انتهای دیگر آن نخ ها آن را به سمت مخالف عقب بکشاند.
نمودار فوق مقاومت کششی را نشان می دهد که در هنگام زلزله به نخ ها یا میله ها اعمال می شود.
در شکل فوق قرمز مناطق پرتنش را نشان می دهد، از زرد و سپس آبی، که کمترین است.
اگر از این مقاله در سایت ماتیا ساختمان برایتان جالب بود آن را با دیگران به اشتراک بگذارید.